Latin-Amerikára érdemes odafigyelni

  • 2012.03.21
  • Dispomedicor
  • Bookmark and Share

Nemcsak az egzotikus  tájak, gazdag indián és mesztic kultúra, varázslatos hangulat, életörömet sugárzó emberek miatt érdemes felújítani a 20 éve megszakadt gazdasági kapcsolatokat Latin-Amerikával,  hanem egy dinamikusan fejlődő gazdasági egységről van szó, amellyel érdemes együttműködni.

A Dispomedicor Zrt. részt vett a  Magyarország-Latin-Amerikai Fórum c. rendezvényen, amelynek a Nemzetgazdasági Minisztérium adott otthont 2012. március 21-22-én.

A kétnapos eseményt a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte. A HITA üzleti fórumot szervezett, amelyen mintegy160-an vettek részt. 

A rendezvényt Hidvéghi Balázs, az NGM helyettes államtitkára nyitotta meg. Dobos Erzsébet, a HITA elnöke köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, hogy a rendezvény illeszkedik a Martonyi János külügyminiszter által decemberben meghirdetett új külügyi stratégiához, melynek központi eleme a globális nyitás szándéka. Az elnök asszony kiemelte, hogy számtalan kiaknázatlan gazdasági és üzleti lehetőséget rejt Magyarország számára Latin-Amerika, s Latin-Amerika számára Magyarország.

Fontos kiemelni, hogy a Angelino Garzón, a Kolumbiai Köztársaság alelnöke személyesen köszöntötte a jelenlevőket, majd beszédet mondott. Az eseményen számos Latin-Amerikai nagykövetség képviseltette magát, egyebek mellett: Argentína, Brazília, Chile, Ecuador, Kuba, Mexikó és Venezuela Budapestre akkreditált, illetve Kolumbia, Peru, Paraguay, Guatemala és Uruguay bécsi nagykövete. Lehetőség nyílt kapcsolatépítésre a nagykövetségek képviselői, illetve a megjelent magyar és latin-amerikai cégvezetők között.

A Dispomedicor Zrt. a kubai LABIOFAM S.A.-val spanyol nyelven konkrét tárgyalásokat folytatott biotechnológia együttműködés  területén.  A LABIOFAM ? melynek vezetője Dr. José A. Fraga Castro, Fidel Castro unokaöccse ?  pozitívan állt a további sikeres együttműködés elébe. A Dispomedicor Zrt. képviselői számos nagykövettel tárgyaltak kapcsolatépítési lehetőségekről a latin-amerikai országokban.? Latin-Amerika országai ma már megkerülhetetlenek az egész emberiséget érintő globális kihívások kezelésében, ezért szorosabb együttműködésre van szükség velük ? jelentette ki Martonyi János külügyminiszter a fórum záróeseményén, a plenáris ülésen. A rendezvénysorozat szervezői a Külügyminisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH), valamint a Magyar Külügyi Intézet (MKI) voltak.Pharmafoam Silver Tracheatomy